Anteeksi, olisiko sinulla hetki aikaa puhua pakkausmuovista?

Tilasin viikko sitten Finnish Design Shopin sivuilta pyykkikassin, sillä olimme kipeästi sellaisen tarpeessa. Olihan ostos kallis, mutta päätin kerrankin tuhlata, koska se sopi mukavasti sisustukseen.


Kassi tuli postiin nopeasti, parissa päivässä. Koska kyse oli kankaasta tehdystä kassista, oletin pakkauksen olevan pienikokoinen - litistyväthän nuo helposti. Kuudes aistini kuitenkin terästäytyi, joten lähdin postiin jättimäisimmän Ikea-kassin kanssa, jonka kodistamme löysin.

Se hädin tuskin riitti paketin kantamiseen.

Sen sijaan, että olisin kävellyt noin 800 metrin matkan postilta kotiin, pakkaus pakotti minut menemään bussilla. Onhan minulla kausikortti, mutta ihan periaatteesta ärsytti. Postin tätikin kommentoi, että onpa kevyt pakkaus näin isoon pakettiin nähden.

Laatikon sisältä paljastui käsittämätön määrä kuplamuovia, jonka väliin oli litistetty omaan muovipakkaukseensa sullottu pyykkikassi. Myös kassin nahkaiset kahvat oli kääritty muoviin, osittain liimaiseen sellaiseen, joka ei kunnolla irronnut ja jätti kahvoihin kurjia liimajälkiä.





Erityisen vaikeaa on ymmärtää kuplamuovin määrää ja tarvetta. Käsittääkseni paksu kankainen kassi ei järin helposti rikkoudu, vaikka kusti polkisi pyöränsä ojaan. Koko kassin olisi voinut lähettää siinä muovipussissa, josta se pahvilaatikon sisältämästä kuplamuovista löytyi. Sen sijaan eteisessäni koreili  lopuksi 150-litrainen jätesäkki täynnä muovia sekä 60 cm x 40 cm x 32 cm -kokoinen laatikko.



Ei, en mielestäni ole minkään sortin viherpiiperö, vaikka olenkin pääasiassa kasvissyöjä. Olen kuitenkin varsin huolestunut ilmastonmuutoksesta, kuten luultavasti kuka hyvänsä järkeään käyttävä nykyihminen. Täysin turhan pakkausmuovin määrä on asia, jota en voi alkuunkaan ymmärtää. Jos saman paketin voisi lähettää kartongissa, miksi ottaa muovi käyttöön?

Sain samalla viikolla akvaariojuttuihin liittyvän lähetyksen Helsingin Akvaariokeskukselta. Se oli pakattu kierrätettyyn kartonkipakkaukseen, ja pehmukkeina oli käytetty vanhoja sanomalehtiä. Tuossa lähetyksessä oli paljon todennäköisemmin rikkoutuvaa sisältöä kuin Finnish Design Shopin kankainen pyykkikassi, mutta kaikki tuli ehjänä perille.

Miksi siis tämä postaus? Koska maapallomme voi jo tällä hetkellä huonosti, eikä muovin ylikuluttaminen auta tilannetta tippaakaan.

Muovipussien sijaan olen käyttänyt jo vuosia kestokasseja, jotka nimensä mukaisesti kestävät paitsi aikaa myös teräviäkin ostoksia - luulisin, että kohtuullisen monella kaupassakävijällä tavallinen tuorekurkkukin on joskus repäissyt muovikassiin reiän. Jos minulta kysytään, päivättäistavarakauppojen muovikassien hintaa saisi nostaa reippaasti lisää. Suurimmalla osalla asiakkaista on kuitenkin mukanaan jonkin sortin reppu tai laukku, tai he saapuvat kauppaan suoraan autolla. Niinpä kestokassin kauppakierroksella käyttämisen ei pitäisi luoda asiakkaille suuria ongelmia.

Toki itsekin törmään välillä tilanteeseen, jossa muovikassin ostaminen on pakollista. Siitä huolimatta olen sitä mieltä, että ne saisivat maksaa nykyistä enemmän, jotta myös lapsenlapsiemme lapset näkisivät vielä kauniin vihreän planeetan.

-M

Comments

Suosituimmat postaukset

Projekti akvaario: Vuosi tankin elämää

Eteisen kippo: päivitys, osa I

Posti toi perheenlisäystä